Mobile Menu

  • All Projects

Filotimos

Filotimos
Type – Café Bar
Architecture Interior Design – Zisis Papamichos
Place – Piraeus /Athens
Client – D.Panagopoulos /K.Karavas/Y.Nikolaou
Year – 2019
Surface -60m²
Photo Credits : Katerina Gkioni

Filotimos is an all day coffe bar. It is located inside of the Municipal Theatre in Piraeus in Athens. The Municipal Theatre of Piraeus is a neoclassical building, built in 1895. The theatre has a 600-seat capacity, and has been renovated in the year 2015.
In the ground floor of this historical building, a new café bar has been designed according the atmosphere of the Theatre.
The idea was to create an all day bar with an atmosphere of an old pharmacy store of the 1850. A giant wooden library was constructed and placed for storaging the alcohol and liquors of the bar. We tried to respect the philosophy of the historic building and we kept the existing floors.
Outside of the Bar Filotimos we designed a yard according the Austrian cafés of the 1850 in Europe. Marble tables and old white chairs have been placed , with very elegant metal structures that surrounds the area.
The themes on the wall inside Filotimos have been painted by the artist Anna Dimitriou.
The decoration elements ,such as dishes and pots, are from the personal collection of the co-owner Kosmas Karavas.

 

Φιλότιμος
Τύπος Καταστήματος – Café Bar
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διαμόρφωση Χώρου – Ζήσης Παπαμίχος
Τόπος – Πειραιάς
Πελάτης – Δ.Παναγόπουλος / K.Καραβάς / Γ.Νικολάου
Ετος – 2019
Εμβαδόν : 60τ.μ.
Φωτογραφίες : Κατερίνα Γκιώνη

Ο Φιλότιμος είναι ένα all day café bar , που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά , εντός του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτίριο χτισμένο το 1895. Το θέατρο χωρητικότητας 600 ατόμων ,ανακαινίστηκε το 2015 και επαναλειτουργεί έκτοτε με πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Το ισόγειο του κτιρίου περιλαμβάνει αρκετούς χώρους , όπως για παράδειγμα εμπορικά καταστήματα καθώς βρίσκεται επί κεντρικού δρόμου του Πειραιά. Από την πλευρά της πλατείας υπήρχε ο χώρος που στεγάζει τον Φιλότιμο. Πρόκειται για έναν σχετικά μικρό χώρο (εμβαδό 60τ.μ.) με πρόσβαση σε μια μεγάλη πλατεία.
Γνώμονας του σχεδιασμού ήταν να σεβαστούμε την εκλεκιστιτκή αισθητική του υφιστάμενου κτιρίου. Η κεντρική ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο ο οποίος μιμείται την αισθητική ενός φαρμακείου- αρωματοπωλείου της εποχής που χτίστηκε το Δημοτικό Θέατρο. Ένα μεγάλο ξύλινο έπιπλο σχεδιάστηκε για να υποδεχτεί τα ποτέ στην κάβα του μπαρ, ενώ ξύλινες επιφάνειες και επενδύσεις συμπληρώνουν την αισθητική που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή.
Ο εξωτερικός χώρος σχεδιάστηκε σεβόμενοι τις εξωτερικές επιβλητικές όψεις του κτιρίου, με καμία παρεμβολή σε αυτές. Η αισθητική του αύλιου χώρου παραπέμπει σε βιεννέζικα καφέ της εποχής που οικοδομήθηκε το κτίριο. Φερ φορζέ καρέκλες και μεντεμένια τραπέζια συνθέτουν μια εικόνα ενός κλασικού καφέ που σέβεται την ιστορία του κτιρίου που το φιλοξενεί.
Οι τοιχογραφίες στους εσωτερικούς τοίχους υλοποιήθηκαν από την εικαστικό Αννα Δημητρίου.
Τα διακοσμητικά στοιχεία που στολίζουν το εσωτερικό του καταστήματος είναι από την προσωπική συλλογή του συνιδιοκτήτη Κοσμά Καραβά.

  • :