Mobile Menu

  • All Projects

Kosmikon

Kosmikon

Type – Restaurant

Architecture Interior Design – Construction : Zisis Papamichos

Place – Plaka Athens

Client – Christos Batsoulis

Year – 2018

Surface: 120sq.m.

Photos Credits – George Fakaros

http://www.fakaros.com

 

Kosmikon is one of the oldest restaurants in the area of Plaka in Athens underneath of the Acropolis. The building has been constructed around the year 1850.

The main aim was to respect the history of the building. The decoration on the inside is in harmony with the imposing power of the building, leaving it with the delicate architectonic elements that dominate, creating an atmosphere of a chic local restaurant.

Focusing on the enhancement of the neoclassic local restaurant, many constructions and materials that were hiding the history of the building, have been removed.

Because of the small size of the building the main kitchen is designed to be open. The front part of the kitchen has been decorated with an antique wooden oven. The laundry has been hidden behind of wooden panels with traditional handmade glasses.

On the facades of the building new lights have been placed and new colors have been painted.

 

 

Κοσμικόν

Τύπος Καταστήματος – Εστιατόριο

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Κατασκευή : Ζήσης Παπαμίχος

Τόπος – Πλάκα Αθήνα

Πελάτης – Χρήστος Μπατσούλης

Έτος – 2018

Επιφάνεια : 120τ.μ.

Φωτογραφίες – Γιώργος Φάκαρος

http://www.fakaros.com

 

 

 

Το «Κοσμικόν» είναι από τα παλαιότερα εστιατόρια στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα κάτω από την Ακρόπολη. Το διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, χρονολογείται περίπου στα 1850 και στεγάζει μια οικογενειακή επιχείρηση.

Το κύριο ζητούμενο ήταν να γίνει σεβαστή η ιστορία του κτιρίου και να αναδειχθεί το κτίριο σε σχέση με τον περιβάλλοντα ιστορικό τόπο της Πλάκας. Ο εσωτερικός διάκοσμος βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την επιβλητική δύναμη του κτιρίου αφήνοντας τα διακριτικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου να κυριαρχήσουν, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ενός μοντέρνου και συγχρόνως σικ τοπικού εστιατορίου.

Με σκοπό την ενίσχυση της τελικής εικόνας ενός αστικού εστιατορίου του προηγούμενου αιώνα, πολλές επιπρόσθετες κατασκευές καθαιρέθηκαν με σκοπό την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου. Λόγω περιορισμένων τετραγωνικών, η κουζίνα του καταστήματος παρέμεινε ανοιχτή και διακοσμήθηκε με ξύλινα στοιχεία στην πρόσοψή της για να τονίσουν την παραδοσιακή κληρονομιά του καταστήματος. Στο κέντρο της τοποθετήθηκε μια παραδοσιακή στόφα, ενώ ράφια και ερμάρια τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν της για την άμεση εξυπηρέτηση των σερβιτόρων. Ένα ξύλινο διαχωριστικό με παραδοσιακά χειροποίητα τζάμια κατασκευάστηκε για να κρύψει τη λάντζα, ενώ καινούργια φωτιστικά σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν στο χώρο.

Τα μαρμάρινα δάπεδα αντικαταστάθηκαν με δρύινα ξύλινα παρκέτα , ενώ περιμετρικά της κουζίνας τοποθετήθηκαν 6γωνα rustic πλακίδια τύπου cotto.

Στις όψεις του κτιρίου δεν έγιναν επεμβάσεις παρά μόνο προστέθηκαν ξύλινα καϊτια στα παράθυρα, για να δώσουν την ατμόσφαιρα του παλιού αστικού εστιατορίου. Στη μετόπη του καταστήματος τοποθετήθηκαν φωτιστικά με παραδοσιακά φυσητά γυαλιά. Περιμετρικά σχεδιάστηκαν μεταλλικές ζαρντινιέρες με λεβάντες.

 

  • :